קומוניסים כתב:
בר קולמוסא, תודה על ניסיונך לשוב לשיח ענייני.
אתייחס ראשית לשאלת המימון, היא גם נוגעת ישירות למסמך שצירפת כיוון שהארגונים החותמים עליו כולם מקבלים מימון זר לקידום האג'נדה שלהם.
אז למה בעצם זה רלוונטי?
זה רלוונטי לא בגלל שעיני צרה בכסף שמקבל פעיל כזה או אחר בארגונים האלה, אלא בגלל שאני מביט בתמונה הרחבה יותר.
שים לב, מדינת ישראל מוגדרת כמדינה יהודית ודמוקרטית. יש כאלה שלא מתאים להם הדבר הזה והם אומרים את זה בפה גלוי. הם פועלים לשנות את צביונה של המדינה ואני סבור שכל סוגיית המסתננים לישראל מעניינת אותם הרבה פחות מאשר, נקרא לזה, מטרת העל שלהם. גם אני, אלמלא הייתי מביט ורואה את מטרת העל שלי- שימור וחיזוק דמותה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הייתי פחות נרעש מסוגיה נקודתית כזו, אמנם מדובר בכמה עשרות אלפים, אבל זה לא הסיפור הגדול כאן באמת.
שים לב, בתחתית המסמך שצירפת, מופיעים ארגונים המעניקים סיוע למחבלים טרוריסטים כדבר שבשגרה, אמנם סיוע חוקי- כמו סיוע משפטי, אבל עצם העובדה שהם משקיעים כל כך הרבה משאבים ואנרכיות לסייע לטרוריסטים, או להציג את צה"ל כגוף אכזרי, תוך שחלקם מקיימים קשרים לקידום החרם הבינלאומי על ישראל, ואף עם כאלה שלקחו חלק במאבק האלים נגד מדינת ישראל, וכל זאת, כאמור, באמצעות מימון זר- בעיניי אין להם לגיטימציה לדבר על "זכויות אדם" ואני לגמרי שלם עם זה שאני לא לוקח את הדברים שלהם כתורה למשה מסיני. ואני חושב שבמקרה הזה אין פה אלא שימוש ציני במסתננים כדי לקדם את האג'נדה שלהם ואת מטרת העל שלהם. בשורה התחתונה, לא ניתן לנתק את הסוגייה הזו מסוגיות נוספות ובוודאי מהתמונה הכוללת. אבל זה לא אומר שכל פעילי הארגונים הם ציניים ואינטרסנטים ובהחלט יכול להיות כמו שאמרת שיש פעיל או פעילה שבאמת אכפת להם ברמה האנושית והמניע שלהם אינו פוליטי.
לגבי תוכן המסמך,
אין לי ספק שהמשטר באריתראה אינו סימפטי בכלל והוא רחוק מלהיות דמוקטיה יציבה או בכלל.
אני חושב ששאלת המסוכנות למסתננים במצב של חזרה למדינות המקור שלהם, אינה רלוונטית בשעה שהדיון הוא על הוצאתם למדינות שלישיות, שם לא אמורה להיות להם שום סכנה ממדינות המקור שלהם. ולכן כל התיאורים האלה של השלטונות באריתראה (שגם אותם יש לקחת בעירבון מאוד מוגבל) לא רלוונטיים כרגע. מה שכן, אני חושב שעורכי המסמך היו יכולים להקפיד יותר על המינוחים. בתחילת המסמך כתוב שבישראל יש עשרות אלפי מבקשי מקלט, ואילו בהמשך בפירוט כתוב שהוגשו בקשות מקלט ע"י פחות מעשרת אלפים. האם הארגונים קובעים לאנשים שהם מבקשי מקלט מבלי שהם עצמם הצהירו על כך בבקשה רשמית?
אז בהקשר של המשפט הראשון שלך, כאן אני לא מסכים איתך באופן תהומי. כלומר גם אם אני באמת מאמין שיש מטרת על לכל כך הרבה ארגונים לשלול את אופייה היהודי של המדינה או משהו כזה (והו-או כמה שאני לא מסכים, לא עם הקונספרציה ולא עם היעד), גם אם סוגיית המסתננים בעיניהם זה כלי, גם אז ראוי להתייחס לעניין לבעייה. כי בין העמותות לבינך יש את אותם מסתננים/מהגרים/פליטים, ומן הראוי להתייחס לגורלם לא כאיזה פיון במשחק בין השמאל לימין. אתה טוען שאתה חרד לגורלם, לא? אז הטענות שמעלות ארגונים שוות התייחסות, אם אתה חושב שהם משקרים, תוכיח או תציג נתונים סותרים.
ובלי קשר, כפי שאמרתי קודם, לדמיין את העולם כאילו מי שנגדך עושה את זה בשביל הכסף, או בשביל להרוס את המדינה, זה קל. לא יכול להיות שבאמת קיימות עמותות שמסתכלות על העולם אחרת ממך ובאמת רואות פליטים איפה שאתה רואה מהגרים? אין סיכוי?
לגבי תוכן המסמך - אז אני מבין שבשלב ראשון אתה מסכים שהם ראויים להחשב כפליטים? (אחרת מה הדיון על מדינה שלישית? בא נחזיר אותם לאריתראה).
לגבי התיאורים של אריתראה, כאמור, אני יכול לתת לך שלל תיאורים משלל מקורות. אני מקווה שלא תפתור את כולם כ״חלק מהמזימה״.
לגבי המשפט האחרון - אל תחפש סתם, נו באמת. סתם בשביל לסגור את הפינה, נניח שחלק מאלו שלא ביקשו רשמית באמת מבקשי מקלט וחלק, לא יודע, אולי לא זכאים לבקש. סבבה, אז מדברים על כמה אלפים עד עשרות אלפים. הלאה.