טוב, הגיע הזמן לעשות קצת סדר.
נתחיל בשורה התחתונה והיא שאין ספק שהתוצאה של האירוע בו נהרג נער בן 15 בשוגג, הינה טעות טרגית.
אך האם התוצאה היתה טרגית גם אם היה מדובר על מחבל שרק דקות לפני כן גרם לפציעתם/הריגתם של מספר אנשים
ולא הקשיב לכוחות הביטחון שקראו לו לעצור?
פרימו לוי כתב:
ציטוט:
אפשר לבוא בטענות אל החיילים מהסיבה הפשוטה שאין שום הצדקה לירות ירי חי לעבר רכב לא חמוש שנחשד בזריקת אבנים . שום הצדקה שבעולם. וזה שמדובר בסופו של דבר בטעות בזיהוי רק הופך את זה לרצח נוראי יותר (זה היה רצח שפל גם אם במקרה היו יורים על הרכב שבו נסעו זורקי האבנים)
טקנו הוסיף וכתב:
ציטוט:
הפקודות לא מורות (ובמשתמע אפילו אוסרות, שהרי באופן עקרוני אסור להשתמש בנשק כדי להרוג אנשים אלא במקרים שפורטו בפקודות מפורשות) על ירי באדם שאינו מהווה סכנה (כמו, למשל, מחבל שבורח מזירת פיגוע).
ולאחר מכן הוסיף:
ציטוט:
קירי, הפקודות פשוטות מאוד: צריך לירות במי שמהווה סכנה מוחשית (ואין דרך סבירה אחרת לעצור אותו), אסור לירות במי שאינו מהווה סכנה מוחשית (אפילו אם לילד עם הנשק יש חשד כלשהו לגביו).
אלפקה טוען:
ציטוט:
לא רלוונטי מה הוא עשה,
רלוונטי מה סביר שהוא יעשה. (במיידי, לא בעתיד הרחוק
גורדנה ממשיך בקו:
ציטוט:
הוראות הפתיחה באש (בכל כוחות הבטחון) מציינות בבירור שניתן לירות רק כאשר קיימת סכנת חיים מוחשית ומיידית. מה שנקרא, אמצעי וכוונה
עכשיו בוא ניקח מקרה אמת שקרה לא מזמן, 2 מחבלים הגיעו למתחם שרונה וירו לעבר קבוצה של אנשים שישבה במסעדה.
לאחר מכן שני המחבלים נסו על נפשם וברחו, אחד מהם ברח בלי נשק.
לפי אחד הסרטונים הירי לעבר המחבל הגיע כאשר המחבל היה עם הגב ליורה!
עכשיו, לפי דבריו של פרימו אני מסיק שאם המחבל היה בורח באמצעות רכב, היה אסור לירות על הרכב.
לפי דבריו של טקנו אני מסיק כי אסור היה לירות במחבל, מאחר והפקודות אוסרות על ירי במי שאינו מהווה סכנה מוחשית (איזה סכנה מהווה מחבל שבורח מהזירה ללא נשק)
והריי היה אפשר להשתלט עליו באמצעות הידיים ולא היו חייבים לירות בו ובטח לא תוך כדי שהוא בורח והוא עם הגב לזה שירה.
לפי דבריו של אלפקה אני מסיק כי לא רלוונטי מה הוא עשה אלא מה יעשה בעתיד, מי ידע מה הוא מתכוון לעשות בעתיד, אולי רצה לברוח חזרה הביתה לכפר שלו.
ולפי דבריו של גורדנה אני מסיק כי ברור שהיה אסור לירות במחבל מאחר והוא לא היווה סכנת חיים מוחשית ומיידית, לא היה לו שום אמצעי וכוונה.
אשמח אם תאירו את עיניי אחרת.