skadiv כתב:
ציטוט:
יהפוך כל טקסט שנכתב לפניו לארכאי בין לילה
נו יפה. אז אתה כן מבין.
שים לב, לא טענת נגד הטענה ששתי הרפורמות הן זהות גם מבחינת סיבה, הגיון פנימי וכו'. רק טענת שלאחת ישימו לב, ולשניה לא. אז כנראה צריך להעיף לפח הזבל של ההיסטוריה רק דברים שלא יותר מידי אנשים ישימו לב אליהם?? הבעיה פה, מעבר לכך שזה כשלעצמו גישה מוזרה, היא שכמו כל דבר בחיים, אם יצרת תקדים, אין שום סיבה שבעתיד לא תבוא איזה קבוצת חכמולוגים, וידחפו להעברת רפורמה לפי הדוגמה שלי. יראו לך סטטיסטיקות, גרפים, על כמה שטוב זה יהיה, כמה שגיאות כתיב זה יצמצם וכו' וכו'. מה אתה בתור מקבל החלטות תוכל לטעון כנגד? ברמה העקרונית - כלום. מה, אתה יודע יותר טוב מהמומחים? כי
התקדים נוצר , ההגיון והגישה ברורים. אז בהתחלה זה אולי לא יעבור, אבל אחרי זה יבוא מישהו וישתכנע.
זה מה שהבנת ממה שכתבתי פה?
באמת?
אני חושב שכתבתי די בפירוט למה אני חושב ששינוי שיטת הניקוד זה רעיון טוב וביטול של האות ע' זה לא, אתה יכול לא להסכים איתי, אבל בחייך, בוא תנסה להתווכח עם מה שאני אומר במקום למצוא חצי משפט מהודעה של 400 מילים ולקפוץ עליו.
אבל נזרום -
skadiv כתב:
זה היה ברמה העקרונית. בוא נרד לפרטים:
צמצום הניקוד ל-5 תנועות לפי ההצעה שלך, אם שכחת, גורר בעקבותיו בהכרח כתיב מלא בלבד/חסר בלבד/שילוב מקובע בין השניים (לדוגמה - קמץ סגול תמיד חסר, השאר תמיד מלא). כי הרי מה זה חולם מלא, אם לא תנועה ארוכה של חולם חסר. או צירה מלא שזו תנועה ארוכה של צירה או אפילו סגול. אתה לא תוכל לכתוב "בין", מבלי לכתוב "מיליך" (KING), או לכתוב "מלך" מבלי לכתוב "בן" (BETWEEN). לכתוב "פנימי" מבלי לכתוב "אים" (IF) או עים (WITH) וההפך. אם זה לא הופך כל טקסט שנכתב לפני לארכאי בין לילה, אז זה בהחלט עושה צעד ענק בכיוון הזה.
ואם נחזור מאיפה שזה התחיל - ההפעלות שלי הייתה לא ספציפיט מההצעה הזאת שלך בנוגע לניקוד (שהיא די עושה את ההפך ממה שחשבת שהיא תעשה), אלא מהגישה שלך שבאה להצדיק את השינוי הזה. אם מקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות יפעלו לפי הגישה הזאת בהכל - לזרוק...ועוד לפח הזבל של ההיסטוריה , דברים לא רלוונטים להיום לרגע הזה, למרות שהם חלק מהמורשת/תרבות/היסטוריה/מנהגים שלך, תוך דור או שניים לא יהיה להם פה עם. סתם אוכלוסייה של הייטקיסטים שברגע שלא יהיה להם טוב כאן יעברו לאיפה שכן יהיה להם טוב. אני חושב שזה "ניחוש" די מבוסס, או שגם את זה צריך להסביר למה?
אז דבר ראשון, אין הבדלה בעברית מודרנית בין תנועות גדלות וקטנות, אלא אם אתה מדבר מאד מוזר (שזה לא הדבר הכי נורא בעולם אגב) אתה מבטא אותן באותה צורה. ולא שזה יותר מדי חשוב, אבל סתם לידע כללי, חולם מלא וחולם חסר הן שתיהן תנועות גדולות.
דבר שני, אני חושב שזה די פשוט ליצור שיטת ניקוד שגם תהיה ברורה לכל קורא עברית (לפחות קורא עברית שלמד לקרוא עם ניקוד) בלי לאבד טיפת אינפורמציה.
ועוד פעם, אני חושב שאתה נותן חשיבות לניקוד העברי המודרני שלא ממש מגיעה לו - מדובר במשהו שהוא בן פחות ממאה שנה ושמעט מאד טקסטים חשובים נכתבו בו. עכשיו נכון, הוא משתמש בסימנים עתיקים, אבל הוא משתמש בהם בצורה שונה. זה לא כאילו שקורא עברית, אפילו אחד שהוא מומחה גדול בניקוד מודרני יכול לפתוח ספר שנכתב בניקוד טבריאני ולהבין איך הכותב התכוון שתבטא את המילים.
ובגדול, אני לא ממש מקבל הטענה שלך שאסור לשנות את השפה כי טקסטים יהפכו לארכאים ונאבד את התרבות שלנו. כמו שכבר כתבתי, אי אפשר לעצור התפתחות של שפה חיה, אנשים ניסו, רבאק, החשמן רשלייה (כן, ההוא משלושת המוסקטרים) הקים גוף שהיו לו סמכויות לצנזר עיתונים ולשרוף ספרים ואפילו הם לא הצליחו להפוך את הצרפתית לשפה סטטית (אבל על הדרך הם הצליחו לחרבן את השפה קצת).
וספוילר - טקסטים שנכתבים היום יהיו ארכאים בעוד 100 שנה, בלי קשר למה שתעשה לחטף-סגול. אני לא חושב שזה דבר רע אגב, אני חושב שבסופו של יום שפה דינמית מוסיפה עושר תרבותי. תפתח את טשרניחובסקי היום והוא לא נשמע מודרני, אבל אני לא חושב שזה רע. אני גם לא חושב שזה רע שאנחנו לא כותבים ומדברים כמוהו כיום. רבאק, הבחור חי לפני המצאת ה-צ' (ואגב באופן מפתיע, העם היהודי שרד את השינוי הזה כמו גם את השינוי מ דז' לג', שהם קצת יותר גרולים משינוי של סימני ניקוד שרוב האנשים לא מבינים ולא משתמשים בהם).
ואני יכול קצת ביקורת קונסטרוקטיבית?
בוא תנסה לענות למה שאני כותב במקום לנסות לנחש מניעים נסתרים וכוונות סודיות שיש לי. ברצינות, זה סתם דעות שיש לי שאני באמת חושב שיכולות לעזור לשפה העברית ולדובריה. אולי אני טועה, אבל אין פה איזה קונספירציה של הקומינטרן להפיל את הישית הציונית מבפנים ע"י דיקדוק טרויאני.
או אם יש, לא סיפרו לי הזונות.