גיא האדום כתב:
NARKOTIKA כתב:
ובוא נשחק קצת:
נניח שאני במצב טוב ומסיים את הצבא בגיל 21 וחצי עם 25 אלף פלוס בבנק כולל מענק.
יוצא לשנה עבוד, חס וחלילה לא טס, נגיד גם שאני לא אוהד כדורגל מטומטם שמוציא 2000 שקל בשנה על הקבוצה שלו, עובד בעבודה ממוצעת שתאפשר גם ללמוד לפסיכומטרי בקורס שעולה בערך 4500 ש"ח, אבל נהיה אופטימיים והשגתי מלגה- 1500. נגיד גם שלא הייתי צריך יותר מפסיכומטרי אחד.
אז אתה לומד לפסיכומטרי, עובד, יוצא לבלות רק בשישי וקונה מקסימום 2 בירות. לא קונה מתנות להורים או לחברה, ונניח גם שלא עשיתי איזה תאונה קטנה עם האוטו (של ההורים, כמובן) שגרמה להוצאה לא מתוכננת של 2400 שקל.
בקיצור עשיתי את הבלתי ייאמן וחסכתי קצת יותר מ- 4 אלף שקל כל חודש כולל התשלום ללימודים נסיעות אוכל וכו'.
אז אחרי שנה אני עומד על 75 אלף שקל (יא אללה, תוך כדי שאני כותב את זה אני מתפוצץ מצחוק) ואני בן 22 וחצי.
אז אותה אומר שאני נכנס ללימודים של 4 שנים באוניברסיטה, נגיד שההורים משלמים לי את השכר לימוד של 12 אלף שקל בשנה, וחוסך ב4 שנים 125 אלף שקל, כן? בתור סטודנט. שצריך ללמוד, לקנות לעצמו אוכל, בגדים, טלפון ולדפוק משמרות אבל להוציא ציונים טובים, ונניח שלא קיבלתי איזה קנס של 1000 שקל משוטר שתפס אותי עם סמארטפון מדליק GPS.
יש איזה קונצנזוס כאן שיכולת ההשתכרות של צעירים בישראל היא אסטרונומית. אני לא מכיר את הנתונים (ולא יודע אם יש נתונים) ואני לא מספיק מכיר את המשק הישראל, בטח לא מנקודת המבט של מישהו בן 25, אבל אני קצת סקפטי. אני מוכן להמר שיש מעט מאוד מקומות בעולם שבהם אנשים בני 20 עם השכלה תיכונית ואפס נסיון מרוויחים הרבה יותר מאשר השכר החציוני, כמו שאתם מתארים כאן. אני די בטוח שזה לא המצב בארה"ב, ואם זה המצב בארץ אז זה מעלה את החשד שיש כאן ושם בעיה אמיתית של בררנות ועצלנות כמו שטוענים חסידי הימין הכלכלי (הדי קיצוני).
א-ב-ל, אם זה נכון, אז תן לי להמשיך את המשחק שלך. אתה מתאר חיים שהם צנויים אבל לא ספרטניים (כמו הכתבה שהובאה כאן שאומרת שלעולם צריך לאכול אוכל משומר בבית וכו'). אם אתה יכול לחסוך באופן הזה 50,000 ש"ח בשנה אז תעשה את זה שלוש שנים וקצת ותחסוך 200,000 ש"ח (תתחיל אוניברסיטה בגיל 24-25... ממש לא אסון). והנה, אתה ובת זוגתך תוכלו לקנות דירה לפני גיל 25. או שתחסוך טיפה פחות, ואז באמת תחיה חיים לא ספרטניים, ואז תוכל לקנות דירה בקלי קלות בגיל 30.
אם זה המצב - אם בישראל אנשים שלא מקבלים תמיכה מ-ס-י-ב-י-ת מההורים יכולים לקנות דירה בגוש דן בגיל 30 אם הם רק עובדים וחיים בחוכמה, אז באמת המצב לא סוף העולם. משהו כאן כמובן לא מסתדר. רוב האמריקאים לא קונים את הבית הראשון שלהם לפני גיל 30. אני מעריך שזה נכון גם לגבי רוב האירופאים.
אין לי כל כך הרבה זמן לכתוב- אבל בגדול- כן, אם אתה חי מצומצם, גר אצל ההורים, אוכל אצל ההורים, אפשר לחסוך 50 אלף בשנה אם אתה עובד כמו חמור ומתקמצן על כל דבר.
לא יודע, לי זה לא נשמע מדהים.
בפועל אתה לא מוכן לעבוד כמו חמור וגם פחות מתקמצן ממה שתכננת ותוסיף לזה הוצאות לא מתוכננות מצערות שאני מניח שדופקות כל אחד מאיתנו, אז אתה בקושי מגיע לחצי מ50. ובכל מקרה, "קונים דירה" לפי הון עצמי של 400 אלף ש"ח זה כשאתה לוקח בחשבון משכנתא ל25 שנה, ואם לקחת את תל אביב כדוגמא- אז 30 שנה. ואתה רוצה להחזיר את זה תוך כדי התואר, איך בדיוק?
בסוגריים כמובן לוותר על הטיסה, שאני מבין שזה נשמע כמו איזה פינוק, אבל אני חושב שהחשיבה הזאת שאם לא תעשה את זה עכשיו כשהשתחררת, אתה לא תעשה את זה אף פעם- היא נכונה ב100 אחוז. ואני אחד שויתר על טיול גדול וטסתי "רק" ל3 שבועות, שנה אחרי השחרור. אבל אני מסכים שזה לא צריך להיכנס לחישוב. מי שטס שיקח את זה בחשבון.