הארץ
סלים טועמה: "אם הייתי משחק יותר, אולי זה היה נגמר עם אליפות"
מאת משה הרוש
הקשר הוותיק מנסה לשכוח את מעמדו כסותם חורים ואת הפספוס באירופה. עכשיו, כשהגיע מאמן שמעריך אותו, הוא מאמין שהשיא לפניו
תגיות: סלים טועמה
טועמה. ''לא מרגיש שהסוף מתקרב, יש לי עוד ארבע-חמש שנים לפחות''
תצלום: ספי מגריזו
הפועל ת"א - ואדוז | סיבוב המוקדמות השלישי | 20:30, ספורט 1
סלים טועמה מסתובב בתחושה כאילו נולד מחדש. הוא אמנם היה שם גם בעונה שעברה, שותף אקטיבי בזכייה של הפועל תל אביב בגביע ובמסע של הקבוצה בליגת האלופות - כובש השער בגמר הגביע, המגביה למספרת של ערן זהבי בליון - אך תמיד הרגיש שהוא בסך הכל, כדבריו, "בעיקר ממלא את החסר".
מאז נחת דרור קשטן במתחם חודורוב, משהו בקשר בן ה-31 התעורר. היו אלה כנראה הפלאשבקים מהגלגול הקודם של השניים באדום, החוויות מהמסע האירופי בגביע אופ"א ב-2001 למשל. "הרגשתי כאילו זרקו אותי עשור אחורה", מספר טועמה, "הייתי מופתע כמו כולם כשסגרו עם קשטן. באותו רגע נזכרתי ברגעים היפים שהיו לנו יחד, גם בנבחרת. הלוואי שנצליח לשחזר את מה שעשינו לפני עשר שנים".
לטועמה יש סיבה טובה לחייך. ההיכרות עם מאמנו הקנתה לו נקודות זכות והעניקה לו את חולצת ההרכב כמעט בכל משחקי האימון בקיץ. כך גם במפגש מחר מול ואדוז, במסגרת סיבוב המוקדמות השלישי של הליגה האירופית. הוא כבר לא עומד בצלם של אחרים, כפי שהיה בעידן אלי גוטמן. אתמול נבחר טועמה להציג את המדים האדומים החדשים, יחד עם וואליד באדיר ואלרואי כהן, וידע שזו החותמת להצבתו במרכז הבמה.
"זה שאני כרגע בהרכב לא מבטיח לי כלום בהמשך", אומר טועמה, "אני לא מאמין בקלישאות כאילו זו הקבוצה שלי, ושאני צריך להנהיג ולהוביל. זה טוב לתקשורת ולכותרות. חוץ ממסי, אין שחקן בעולם שאפשר להגיד עליו שהקבוצה שלו. הדבר היחיד שיש לי זה הניסיון ואת זה אצטרך להקרין לצעירים. גם סרט הקפטן לא מדבר אלי, מבחינתי זו חתיכת בד, לא יותר מזה. אין לי אגו ולא מפריע לי שלא מינו אותי לקפטן".
שיא הקריירה כבר מאחוריך?
"אצלנו בארץ כל שחקן שעובר את גיל 30 הופך מיד לזקן ומספידים וגומרים אותו. הגיל בשבילי הוא רק מספר, אני עדיין מרגיש כמו ילד עם רעב גדול לתארים. אני לא מרגיש שהסוף מתקרב, יש לי עוד ארבע-חמש שנים לפחות. אני לא חושש להגיד שהשיא עוד לפניי ואני בטח לא מסתפק במה שהשגתי עד היום. הגיל שלי רק מגביר את הרעב והמוטיבציה להוכיח לכל המספידים שחושבים שאני זקן".
אין בך תחושה של פספוס או החמצה לגבי הקריירה שלך?
"הדבר העיקרי שאני מרגיש החמצה לגביו זו הנבחרת (13 הופעות). הייתי רוצה לשחק שם הרבה יותר. גם אירופה במובן מסוים היתה החמצה. יצאתי לסטנדארד ליאז' בגיל מבוגר יחסית ואחרי עונה טובה התחלפו מאמנים והגיעו הבעיות. הייתי צריך לצאת צעיר יותר, כשהיתה לי הזדמנות, והטעות שלי היא שלא עשיתי את זה. אחרי עונת הדאבל ב-2000 קיבלתי הצעה מהולנד והעדפתי להישאר בהפועל עוד שנה-שנתיים כי חשבתי שזה מוקדם. אבל אני לא בוכה ולא מתחרט על כלום".
אז אתה מבין את הנהירה הישראלית לאירופה, גם אם מדובר בליגות לא אטרקטיביות.
"בתקופה שלי, יציאה לאירופה היתה נדירה וכמעט בלתי אפשרית. פתאום הכל נהיה קל ופשוט. השיקול המרכזי הוא כלכלי. כל מי שיכול לצאת ולהרוויח יותר, שייצא בלי להסס. קריירה של כדורגלן קצרה וחשוב לדאוג לעתיד הכלכלי. מעבר לזה, כל ליגה באירופה מקצוענית יותר מישראל. מי שטוען אחרת אין לו מושג".
הכי חשוב - "בעלים יחיד"
חזרתו של טועמה מלאריסה היוונית בקיץ שעבר לוותה בציפייה גדולה מצדו להטביע חותם. אלא שלרוב נאלץ הקשר להישאר בצל הכוכבים של גוטמן והתקשה לסלול את דרכו ללבו של המאמן. כך הפך לממלא מקומם של הפצועים. בגמר הגביע, למשל, עלה במקום גילי ורמוט הפצוע וכבש, כאמור, את שער הניצחון.
"כשהגעתי להפועל היה קשה להשתחל להרכב", מספר טועמה, "זו היתה קבוצה מגובשת שכבר רצה ביחד. יכולתי לתרום יותר, אבל חשבו אחרת. הוכחתי לגוטמן וליוסי אבוקסיס שהם טעו כשלא נתנו לי לשחק יותר. אם גוטמן היה משתמש בי יותר ומוריד קצת עומס מאחרים במשחקים פחות חשובים, אולי ורמוט לא היה מגיע גמור לסוף העונה. אם היו נותנים לי לשחק יותר, אולי זה היה נגמר עם אליפות. לא היתה לי בעיה לקום מהספסל, אני לא אחד כזה שעושה פרצופים ומתעצבן, למרות שחשבתי שהגיע לי לשחק יותר".
הקבוצה עברה הקיץ שינויים עצומים, נראה שנחלשתם.
"הקבוצה די חדשה, אבל אין לי ספק שנהיה בורג משמעותי בצמרת. הפועל לא יכולה לדבר על פחות מאליפות, גביע או כל תואר אחר. מועדון כמו הפועל לא יכול לדשדש. הגיעו שחקנים טובים, בהמשך יגיע חיזוק נוסף. לא צריך למהר ולהיות בלחץ כדי להביא שחקנים שאפשר ליפול איתם. הכי קל להחתים שחקנים רק כדי להגיד שהגיע חיזוק".
לפחות השפיות בגזרת הבעלים חזרה למועדון.
"זה הדבר הכי טוב שקרה למועדון בקיץ הזה. יש בעלים יחיד, השקט חזר, אפשר להתרכז רק בכדורגל ולא להתעסק בכל השטויות מסביב. הריב בין אלי טביב למוני הראל לא היה נעים לאף אחד. זה גרם לבעיות, כל אחד היה אומר משהו אחר אם לשחקן היתה בעיה. שחקנים לא ידעו למי לפנות. בגלל המריבות, היו מצבים שאחד מאשר והשני מסרב. זה הפריע לשחקנים והיה קשה להתנתק מהסכסוך הזה, למרות שעל הדשא זה לא אמור היה להשפיע. עכשיו יש כתובת אחת ברורה ויש בעלים אחד שאליו אפשר לפנות. אני בטוח שגם עם טביב נגיע להישגים ונביא תארים".
קשטן מבטיח אטרקטיביות
המשחק של הפועל תל אביב מול ואדוז הערב עמד בסכנת ביטול, בשל העובדה שהאורחים מליכטנשטיין לא המציאו אישור כניסה לישראל. רק בהתערבות אנשי הפועל הושג האישור והקבוצה נחתה בשעות הלילה אמש.
דרור קשטן יציין הערב את משחקו הרשמי הראשון מאז מונה למאמן הפועל. "פייבוריטיות היא לא מלה גסה", אמר המאמן, "הסגל שלנו צריך שיפוץ קל כדי להתמודד באירופה. הפועל תשחק אטרקטיבי, בניגוד לטוענים שאני משחק הגנתי".
נציגיו של עמרי קנדה נפגשו אתמול עם ראשי המועדון, ושטחו בפניהם את בעיית חובותיו של המגן לשוק האפור. קנדה ביקש להאריך את חוזהו בשלוש שנים, ובהפועל הבטיחו להשיב על כך בימים הקרובים. הפועל תל אביב קרובה לסיכום על רכישת הקשר הניגרי של לילסטרום, נוסה איגיבור בן ה-21.
הפועל ת"א
הרכב משוער אפולה אדל, עמרי קנדה, מריו פצ'אלקה, וואליד באדיר, דדי בן דיין, אביחי ידין, שי אבוטבול, יוסי שבחון, סלים טועמה, טוטו תמוז, עומר דמארי
_________________ ארכיון הפועל ת"א בכדורגל htaarchives@gmail.com htaarchives.blogspot.com
|