dr.avi כתב:
טעות שלי, זכרתי שקראתי איפשהו שהוא עזב מזמן...
בכל אופן, שאלתי עומדת בעינה:
איך האוהדים שלהם משלימים עם העובדה שמשחק/רשום אצלם ישראלי ?
שאלה מצוינת. בעבר כתבתי פה בהקשר אחר על החובה בלהבחין בין סוגים שונים של התנהגויות ימין קיצוני. זו גם התשובה, ומיד ההסבר:
לגיה ווארשה הוא מועדון ענק. אולי הגדול ביותר בפולין. בכל מועדון גדול יש קהל רחב שההזדהות שלו עם המסורת ורוח המועדון קיימת, אך תלוית קונטקסט (זמן וסיטואציה חברתית). המחקר שלי (הבלוג הוא רק טיפות קטנות ממנו), מתמקד בקבוצות הפעילות בקרב הקהל, כלומר, אלו שמקיימות תתי-תרבויות שלא מוגבלות לתחומי האיצטדיון. בעיקר המדובר הוא באולטראס, חוליגנים וסקינהדס.
על מנת לחדד את מה שאני אומר, אם היו שואלים אותי האם רובם של אוהדי לגיה הם נאציים, הייתי עונה שלא. בהחלט הייתי אומר שהם לאומנים, אבל זה לא אותו הדבר. ימין קיצוני יכול, כאמור, ללבוש כמה צורות. ליהודים מאוד טבעי לעתים לבלבל בין הדברים ולהכניס הכל לאותה הקטגוריה, אבל לא כל לאומן הוא נאצי, ואפילו לא כל פאשיסט הוא נאצי. בסרביה, למשל, הייתי מגדיר 95% מאוהדי הכדורגל כלאומנים, אבל אם תעז להניף שם צלב קרס לא תצא חי מהאיצטדיון. למה? משום שהסטורית הסרבים מוכנים להילחם עד טיפת הדם האחרונה שלהם למען האדמה שלהם, והאויב המיתולוגי ביותר בהקשר הזה הוא האויב הנאצי.
לגבי לגיה, הרוב הוא רוב לאומני קשה, וככזה, אין לו בעיה עם שחקן זר ישראלי. כמובן שבתוך הקבוצות המאורגנות, ושוב: להבדיל מהקהל הרחב, יש ימין אחר, כזה שמבסס את הלאומנות על הנחות יסוד אתניות, וככזה הוא ימין גזעני. ההקשר ההסטורי האירופי, ההשפעה הגדולה של השכנים ממערב, ושנות הדיכוי הסובייטי הביאו לא מעטים לאמץ את הדגם הלאומני הנאצי. אני לא מומחה גדול לכדורגל פולני, אבל אם אתה שואל אותי, לא מדובר באותו נאציזם שאנחנו מכירים מגרמניה. כלומר, לא מדובר באיזו משנה סדורה שנשענת על מיתולוגיה וכתבים עבי כרס. הרי לאיזו מיתולוגיה הם ילכו? לזו הגרמנית שמתארת אותם כנחותים?
אצל רוב הלגיונרים שמניפים סמלים נאציים מדובר בסך-הכל בסוג של הפגנת כוח מטופשת, ניסיון להיתפס קיצוניים ובעיקר דרך לקיים חיים חברתיים "בעלי משמעות" גם מחוץ ליציעים. אני בטוח שלחבר'ה האלה, לפחות לחלקם, יש בעיה עם שחקן ישראלי, אבל כמו בכל מועדון גדול, קבוצות מאורגנות של אוהדים מודעות היטב לצורך להתמודד בזירה תחרותית ודי נדיר שהן מתערבות בקולניות כנגד שחקן זה או אחר.
אגב, תמונה מהשבוע האחרון, אם אני לא טועה, ממשחק כדורסל של לגיה: