כתבה על יוסי שיבחון, זמן ת"א
http://www.nrg.co.il/online/71/ART2/225 ... 1&cat=7101יש לו חום גבוה
הילד בן 29. יוסי שיבחון, עם שלוש דקות דשא בשבעת המחזורים האחרונים בהפועל ת"א, חוגג השבוע יום הולדת עצוב: "שחקן שלא משחק משול לחולה". הקשר, שוויתר על כסף ומעמד בפ"ת כדי לסמן וי על הצ'מפיונס והחולצה של ראול, לא מוצא את החולצה שלו
-----
"שחקן שלא משחק אין לו מצב רוח", אמר השבוע יוסי שיבחון. קשר הפועל ת"א חגג 29 בשלישי האחרון, ולאור השבועות האחרונים, לפחות מקצועית, יום ההולדת לא צפוי להיות מושלם. "הייתי רוצה לשחק, להצליח, ושהיומולדת יהיה שמח", הוא משתף, "אבל בתקופה כזאת אין לי חשק לדבר כמעט. אני לא מרגיש בנוח".
הראש באדמה?
"אני משתדל שלא להוריד את הראש, להמשיך לעבוד קשה באימונים ולחכות להזדמנות. מצד שני, שחקן שלא משחק משול עבורי לחולה, לבנאדם שיושב בבית ולא הולך לעבודה".
מה התרופה?
"יש רק אחת - לשחק. אל תדאג, יהיה בסדר".
יוסי שיבחון ילד טוב. עם כמעט 50 שערים ביותר מ-250 הופעות בליגת העל, ועם שלוש הופעות במדי הנבחרת, הדבר האחרון ששיבחון צריך לשמוע היום זה שהוא ילד טוב. הוא רוצה לשחק, והוא לא חשב שיגיע למצב שאפילו הספסל האדום ייחשב עבורו כיעד.
בקיץ סיים שיבחון חוזה במכבי ת"א, וסירב לחזור הביתה, למלאבס, להפועל פ"ת. הוא דחה הצעה לחוזה של 250 אלף דולר לעונה, בשביל להיות אדום עבור 140 אלף. "אני רוצה להגשים חלום", אמר אז לחבריו שתהו איך בחור משכונת שעריה מוותר ככה על יותר ממאה אלף דולר, "אני רוצה לשחק בליגת האלופות".
יוסי הגיע לחודרוב כג'וקר שחצה את הכביש. כבר שכחנו את הצמד במוקדמות הצ'מפיונס, מול ז'לזניצאר הבוסנית. התפוקה של מספר 7 אפילו לא מתקרבת לימיו בצהוב, אז סיים שתי עונות מתוך ארבע כמלך שערי הקבוצה. העונה סופרים את הגולים על אצבע, ב-1:5 האדום על אשקלון, במחזור השני המרוחק.
הספה בבית הוריו
את העונה הוא החל בהרכב, לכל היותר מחליף ראשון, וגם על חלום האלופות (ועל החולצה של ראול) סימן שיבחון וי גדול. אבל זה היה אז. ההחרפה במצב הגיעה אולי עם צירופו של אלרואי כהן בחלון ההעברות האחרון. הקשר של קרית-שמונה הגיע ליוסי בדיוק על המשבצת.
המספרים מדברים: הפעם האחרונה בה שיבחון לבש חולצת הרכב היתה לפני ארבעה חודשים, ב-1:3 של הפועל ת"א בדוחא מול סכנין (מחזור 11). ב-16 המחזורים שחלפו, רשם הקשר 160 דקות מתוך 1440. 15 פעמים עלה מהספסל (הכי הרבה בקבוצה). יוסי הפך לשחקן של פירורים. פה חמש דקות, שם עשר. אם בכלל הוא מריח את הספסל. מאז המחזור ה-20 הטאלנט שיחק 3 דקות בלבד. בטדי.
"יוסי מקצוען אמיתי, מהכדורגלנים הבודדים בישראל שחי חיים ספורטיביים באופן מושלם", אמר השבוע אבא נחום. "בטח שצובט לו שהוא לא משחק, אבל מפה ועד לרצות לעבור קבוצה, הדרך ארוכה". אבא שיבחון לא הפסיד העונה שום משחק. השבוע, לאשדוד, הוא כבר לא נסע. "הפסקתי ללכת. למה לנסוע לשם אם הוא לא משחק?".
בניגוד לאבות אחרים – לא חשוב שמות – את נחום שיבחון לא הייתם מזהים ברחוב. "אני לא מההורים שרצים לצעוק בתקשורת בדרך כלל", הוא מסביר. "אני לא מדבר עם אף אחד בהפועל, אף פעם לא הייתי בחודורוב ואף פעם לא שאלתי שאלות. אבל אני כן מרשה לבוא בביקורת על הפועל. תמוה שיוסי בכלל לא בסגל, ומשחקים שלמים הוא על הספסל".
אולי זה הזמן להשמיע קול?
"מה אני יכול לעשות? גם יוסי לא מאלה שמשתוללים, בועטים או זורקים בקבוקים. זה לא הסגנון שלו, הוא טיפוס אחר".
מה אתה שומע ממנו?
"הוא אומר לי: 'אבא, אמשיך לעבוד קשה עד שאקבל בחזרה את החולצה".
מה ההסבר שלך לדעיכה?
"הוא דווקא התחיל מצוין, זכה לשבחים בהופעות שלו בליגת האלופות. מה קרה אחר כך, אין לי מושג. יש לו קבלות. הוא בן 29, צריך להיות בשיא הקריירה".
אולי היה עדיף ליוסי להישאר במכבי.
"להישאר? לא פנו אליו, ויתרו על שחקן של 120 אלף דולר בעונה, ותראה הם נראים היום".
מי אשם? אלי גוטמן?
"אין בי כעס על גוטמן. הוא המאמן מספר 1 בארץ, וכל שחקן היה רוצה לשחק תחתיו. יש שחקן בארץ שיקבל טלפון מגוטמן ויסרב לשחק אצלו?"
אל חדר נעוריו
הפרשן שלמה שרף לא מסכים עם אבא נחום. "הבעיה אצל גוטמן", הוא אומר. "שיבחון מוכשר, בהפועל עושים לו עוול . אני לא חושב שהוא פחות טוב מאלה שכן משחקים".
כמה אחריות יש לשיבחון בזה שהוא לא משחק?
"הוא לא אשם. הביאו על העמדה שלו את אלרואי כהן. שיבחון לא משחק כי לא נותנים לו. המאמן חושב שיש יותר טובים ממנו בקבוצה, אני לא חושב ככה. 140 אלף דולר הוא יכול לקבל בכל קבוצה אחרת בליגה. בהפועל לא סופרים אותו כרגע, ואני מציע לו לחפש קבוצה אחרת".
מאמן אשקלון הטרי, אלי מחפוד, שהתחיל את העונה בהפועל פ"ת, מסכים עם שרף: "אמרתי לו בתחילת העונה שלדעתי הוא לא ישחק שם הרבה. הבטחתי לו שיהיה שחקן מוביל בפ"ת. אם הוא היה בא הוא היה מרוויח גם בצד המקצועי וגם בצד הכלכלי. הוא בא ואמר לי: 'מצטער, יש לי הזדמנות לשחק בליגת האלופות".
אבי יחיאל, אחד האנשים הכי קרובים לשיבחון עוד מהתקופה ששיתפו פעולה בפ"ת, ממליץ להיאזר בסבלנות. "חכמה שבדיעבד זו לא חכמה כל כך גדולה", הוא אומר, "גם היום אני חושב שיוסי קיבל את ההחלטה הנכונה. תמיד עדיף להיות עם הטובים ביותר, גם במחיר של לשחק פחות. תקופות כאלו הן חלק מהכדורגל, בטח כשלצדך המון שחקנים איכותיים. הוא צריך לנשוך שפתיים ועם קצת מזל הוא יעזור להפועל עוד העונה".
והאבא נחום? "הכול יכול להיות. ניתן לעונה להיגמר ונעשה חושבים. בינואר פנו אלינו ארבעה מאמנים בכירים, אבל זה אפילו לא הגיע להנהלת הפועל, כי יוסי לא רצה לשמוע על מעבר. טוב לו בהפועל. נכון שהוא לא יכול לבטא את הפוטנציאל ואת האיכויות שלו מהספסל, אבל אני סומך על היכולת שלו. יוסי יכול לקבל מנדט מהמאמן, לתת גול ניצחון, כולם ירימו אותו על הכתפיים והתמונה תשתנה ב-180 מעלות".
במחזור הבא, בעוד כשבוע, הפועל ת"א פוגשת את הפועל פ"ת, העבר ואולי גם העתיד של יוסי שיבחון. אחרי שלוש דקות בכמעט חודשיים, הקשר האדום יתאמן חזק כל השבוע, כדי להוכיח לצוות המקצועי שמקומו על הספסל. לפחות.